האלגוריתם בגד: איך עדכון של גוגל ריסק עסק מצליח - ומה אפשר ללמוד מזה?

רקע

בשנים האחרונות נשמעו לא מעט סיפורים על פרשיות של עסקים שהבטיחו לבנות נכסים דיגיטליים מניבים. כמו בכל תחום כמעט שבו מחפשים למכור לנו משהו, מוכרים חלום, מגמדים את הסיכונים, ומספרים לנו איך אנחנו הולכים להיות הבעלים של נכס מניב ולעשות ממנו “ארגזים של כסף”.

רק לאחרונה פורסם בתקשורת המקרה של סמרטה (Smarta), חברה ישראלית שהבטיחה ללקוחותיה הקמה של נכסים דיגיטליים (וכמובן גבתה סכומים נכבדים), אשר חשף את הסיכונים הכרוכים בהבטחות אלו. בעקבות סכסוך פנימי בין האנשים שהיו אמונים על הקמת הנכסים הדיגיטליים ותפעולם, הותירה החברה את לקוחותיה עם הפסדים כספיים, כאשר אחת הטענות שעלתה היא ש”לשינוי האלגוריתמים של גוגל” היה חלק בכישלון המיזם.

על אף שהמקרה של Smarta מורכב ומעניין בפני עצמו, אני רוצה להתייחס לטענה שהכישלון נובע מהשינוי באלגוריתמים של גוגל. ואת זה אעשה דווקא על-ידי כך שאציג לכם את סיפורם של אנשים שהקימו את הנכסים הדיגיטליים שלהם בעצמם. מדובר בבני הזוג מקבריד, שהקימו בלוג שעוסק ביצירת תכנים מעולמות ה”עשה זאת בעצמך”. השניים הוצגו בעבר כסיפור הצלחה של גוגל, הצליחו לבנות קהל עוקבים נאמן וליצור הכנסה משמעותית. אולם, בשנת 2023, החלה סדרת עידכונים של גוגל אשר שינתה את גורלם באופן דרמטי.

מאמר זה הוא תזכורת לכך שבסופו של דבר אנו נתונים לחסדיהם של הפלטפורמות, האלגוריתמים, החידושים טכנולוגיים ונסיבות החיים.

צמיחה מהירה והצלחה כלכלית

הזוג מורגן ושון מקבריד (Morgan and Sean McBride) החל את דרכו ביצירת תוכן לעולמות ה”עשה זאת בעצמך” כאשר הקימו לפני למעלה מעשור בלוג בשם Charleston Crafted (צ’רלסטון קרפטד). זה החל כתחביב, אך במהרה הבינו את הפוטנציאל העסקי הטמון בו. הם השקיעו זמן, כסף, מורגן עזבה את עבודתה כרואת חשבון, למדו, שיפרו, התמקצעו – וגדלו. כחלק מהפעולות שעשו במהלך הדרך, מורגן השתתפה בכנס של יוצרי “עשה זאת בעצמך”, שם למדה אסטרטגיות שסייעו לבני הזוג להגדיל את ההכנסות מהבלוג.

מתוך הנחה ש”פיצחו את הנוסחה להצלחה”, הם ניסו לשכפל את המודל שעבד להם עם Charleston Crafted ולהקים אתרים נוספים בתחומים שונים.

ההצלחה הכלכלית שלהם הייתה משמעותית. רק כדי לסבר את האוזן, בשנת 2023, הם הרוויחו כ-325,000 דולר, כאשר כמחצית מהסכום הגיע מהכנסות ממודעות של גוגל.

רכישת כישורים ומומחיות

בריאיון עימה, מורגן מספרת שהרבה אנשים חשבו שהיא “קצת משוגעת” בכך שהיא מבצעת את כל העבודה ומנהלת את העניינים ללא צוות. כיוצרי תוכן יכול להיות שתזדהו עם האמירה הזו.

לדבריה, היא למדה במהלך העבודה שאם יש משהו שעובד להם אז צריך ללכת עליו בכל הכוח, אבל צריך לדעת לבצע התאמות ברגע שזה מפסיק לעבוד.

כאמור, במהלך בניית העסק שלהם, מורגן ושון רכשו מיומנויות רבות, לרבות קידום אתרים אורגני (SEO). הם למדו כיצד לבצע מחקר מילות מפתח, ליצור תוכן מותאם למנועי חיפוש ולבנות קישורים נכנסים. מומחיות זו סייעה להם להגדיל את התעבורה לאתרים שלהם ולשפר את דירוגם בתוצאות החיפוש.

פריצת דרך ויראלית

בשנת 2020, במהלך מגפת הקורונה, Charleston Crafted ניצלו טרנד ויראלי של שולחנות פיקניק לסנאים. כן, מסתבר שיש ביקוש לדבר הזה באזורים מסוימים של העולם. ואם תהיתם אי פעם אם לרעיון שלכם לגבי נושא מסוים יש ביקוש, תמיד תיזכרו בשולחנות פיקניק לסנאים.

הם יצרו תוכניות בנייה לשולחנות פיקניק לסנאים, מה שהוביל לעלייה משמעותית בתנועה לאתר שלהם.

אנשים ראו את זה בטיקטוק, חיפשו בגוגל איך לבנות שולחן פיקניק לסנאים, מצאו את התוכניות שלהם ונרשמו לרשימת התפוצה שלהם.

הטרנד הוויראלי הזה תרם משמעותית להצלחתם הכלכלית ולבניית רשימת תפוצה של לקוחות פוטנציאליים.

הנפילה: עדכון גוגל משנה את התמונה

בספטמבר 2023, עדכון “תוכן מועיל” של גוגל שפגע קשות בתעשיית ה-SEO, וכפועל יוצא גם בשלושת האתרים המשניים של מורגן (אותם אתרים שנוצרו על-פי ה”נוסחה להצלחה”), עם ירידה של 80% בתעבורה ובהכנסות.

עדכון “תוכן מועיל” (Helpful Content Update) של גוגל הוא עדכון אלגוריתם שנועד לתגמל אתרים שמספקים תוכן איכותי ובעל ערך למשתמשים, ולפגוע באתרים שיוצרים תוכן בעיקר כדי לדרג גבוה במנועי חיפוש. העדכון שם דגש על יצירת תוכן מועיל, אמין ורלוונטי, שעונה על צרכים אמיתיים של הגולשים. העדכון משפיע על דירוג אתרים בתוצאות החיפוש של גוגל, ועלול לגרום לירידה משמעותית בתעבורה לאתרים שאינם עומדים בקריטריונים של גוגל. כפועל יוצא מכך, יוצרי תוכן ובעלי אתרים נדרשים להתמקד ביצירת תוכן איכותי ומועיל, ולא רק באסטרטגיות קידום אתרים.

מורגן מתארת את המצב החדש שנוצר כמייאש, היות וזה פגע בתוכניות והמטרות שקבעה לעצמה והתבססה עליהן. היא טוענת שזה השפיע על חיי המשפחה, הזוגיות, הסביבה הקרובה שלא ידעו איך לעזור ומלכתחילה לא הבינו איך היא מתפרנסת מיצירת תוכן.

וכל זה כאשר גוגל בכבודה ובעצמה הציגה במהלך 2023 בבלוג הרשמי שלה את סיפור ההצלחה של הזוג שמאחורי צ’רלסטון קרפטד.

מספר חודשים לאחר מכן, גוגל פרסמה דוח שנועד להדגיש את ההשפעה החיובית של עדכון מרץ 2024, והתייחסה בין היתר לאתר הראשי של הזוג (Charleston Crafted). לצורך הכתבה בדוח, גוגל אף שלחה צלם לביתם של מורגן ושון כדי לצלם אותם. למחרת פרסום הדוח, Charleston Crafted ספג ירידה דרמטית של 75% בתעבורה ובהכנסות מגוגל. הירידה הפתאומית הפעם היתה מפתיעה עוד יותר, לאור מעורבותה של גוגל ביצירת הכתבה על “צ’רלסטון קרפטד” שפורסמה בדוח.

מורגן הבינה בדיעבד, שההנחה שיש להם מקורות הכנסה מגוונים – הייתה מוטעית. הם התבססו עד אז על הכנסה מהצגת מודעות (Ad Revenue), מכירות שיווק שותפים (Affiliate sales), שיתופי פעולה בתשלום ומכירת מוצרים דיגיטליים. וכל אלה נפגעו ברגע שירד הטראפיק, מה שהשפיע על ההכנסות באופן ישיר ועקיף (כי כאשר הטראפיק והנתונים חלשים, מותגים לא להוטים לעבוד עם יוצרי תוכן, ובואו נשים לרגע את הדיון לגבי מיקרו-משפיענים בצד).

מעט לאחר שחלה הירידה הדראסטית, מורגן זכתה להזמנה לא צפויה לכנס היוצרים של גוגל (Google Creator Summit) שהתקיים במטה החברה בקליפורניה. הטיסו אותה במיוחד אל האירוע, והיא מתארת שהיה די ריק שם, מה שהיווה עבורה מטאפורה מושלמת לטראפיק שהפסיק להגיע אליה לאתרים. היא מספרת שבכנס הציגו כלים כמו Search Console, וביקשו מהמשתתפים פידבק על מה גוגל יכולה לשפר. היא מספרת שהובהר שלכלל המשתתפים בכנס יש אתר טוב, והמשבר אותו הם חווים אינו נובע מכך שעשו משהו לא תקין, אלא בגלל שההשלכות הנובעות מהשינויים היו הרבה יותר קיצוניות ממה שגוגל צפתה. עבור מורגן זה היה פידבק לכך שיש לה תוכן טוב ביד, ולראייה האלגוריתם של גוגל תיגמל אותה על כך בשנים הקודמות. עם זאת, לבאי הכנס נאמר שבעקבות שינויי האלגוריתם “קישורים כחולים” (Hyperlinks) יופיע הרבה יותר למטה בתוצאות החיפוש, מתחת לפיצ’רים חדשים שעושים שימוש בבינה מלאכותית.

בשורה התחתונה מורגן הבינה שמדובר בעידן חדש שבו לא ניתן לסמוך יותר על גוגל כבסיס לעסק שהקימה.

התמודדות עם המצב החדש

לאחר הירידה הדרמטית בתנועה וברווחים, מורגן הבינה שעליה לפעול במהירות כדי להציל את העסק. היא החלה ליישם אסטרטגיות חדשות, תוך התמקדות בנושאים בעלי פוטנציאל גבוה בגוגל, תוך שימוש בכלים כמו Google Search Console כדי לנתח את התנועה ולמצוא הזדמנויות חדשות.

מורגן, יחד עם המומחה/מראיין של Afrefs, ביצעו ניתוח לאתר צבעי הצביעה שלה. הם זיהו ש:

  • בתחילת היא בחרה נושאים לכתיבה על סמך מה שחשבה שיצליח בגוגל.

  • היא השתמשה Search Console כדי לראות מונחים שהיא מדורגת עבורם, והחלה לפרסם סיכומים כמו “צבעי הצבע הטובים ביותר”.

  • היא יצרה פוסטים שונים בבלוג על בסיס אותו תוכן, שאורגנו בקבוצות שונות כמו “הצבעים הבהירים הטובים ביותר לעץ” ו”הצבעים הכהים הטובים ביותר לעץ”.

אלה התובנות שעלו מהניתוח על-ידי המומחה:

  • הסכים שמורגן נקטה בעבר באסטרטגיה טובה, אך הסביר שאם 60% מהתנועה מגיעה משני פוסטים, ופוסטים אלו מאבדים את דירוגם, הדירוג הכולל של האתר נפגע. הוא השווה את האסטרטגיה של מורגן לאסטרטגיית השקעה של צמיחה מצטברת, וזיהה הזדמנות באתר צבעי הצביעה שלה, שהכניס בעבר 4,000-5,000 דולר בחודש רק מהכנסות של גוגל. באתר זה, מורגן מרוויחה מקישורי שותפים ומודעות, ומוכרת פלטות צבע בחנות אי-קומרס.

  • הציע להעביר את תוכן הבלוג לדומיין משנה (ובכך לעשות הפרדה בין הבלוג לאתר אי-קומרס), מכיוון שגוגל מתייחסת לדומיין הראשי ולתת-דומיינים בצורה שונה. הוא סובר שגוגל מעדיפה אתרי אי-קומרס על פני אתרים שמקדמים שיווק שותפים, ומציע למורגן להתמקד במכירת הפלטות דרך חנות האי-קומרס שלה (מורגן ציינה שהיא ביצעה פעולות שהביאו לגדילת האתר לאחר המשבר, ושהיא נעזרת גם ב-בEtsy למכירות).

  • הדגיש את החשיבות ביצירת תוכן עבור אנשים, ולא עבור מנוע החיפוש עצמו (מורגן סיפרה שהיא עזרה להרבה אנשים לאורך השנים, ושהיא אוהבת לראות את הפרויקטים שהם עושים בעקבות התכנים והמוצרים שלה).

סוף דבר

לאחר הריאיון, מורגן עדכנה שהיא ראתה התאוששות באתר שלה בנובמבר 2024, אך היא התאיידה בדצמבר 2024, לאחר שגוגל ביצעה עדכוני ליבה (Core updates) נוספים לאלגוריתם שלה. שימו לב שמדובר בחודשים המאופיינים בקדחת מכירות סוף שנה, כאשר גולת הכותרת היא מבצעי בלאק-פריידי/סייבר-מאנדיי, שאמורים להוות חגיגה לעסקים בכלל ולאתרי מכירות בפרט.

לסיכום, מורגן אומרת שהיא לא מתבססת כרגע על גוגל כמקור תנועה לאתר שלה, אך הודתה על כך שבניית העסק באמצעות גוגל אפשרה לה להגיע לקהל גדול של אנשים, לימדה אותה ליצור תוכן באופן עקבי והקנתה לה יכולות ניתוח של נתונים (דאטה).

מסקנות ליוצרי תוכן

  •  הסיפור של Charleston Crafted מדגיש את חוסר היציבות בכלכלת יוצרי התוכן, ואת התלות באלגוריתמים של פלטפורמות גדולות. במקרה הזה מדובר בגוגל, אבל אנו עדים בכל פעם מחדש למקרים כאלה בכל אחת מהפלטפורמות השונות (אתרים, רשתות חברתיות וכדומה).

  • יוצרי תוכן חייבים להיות מוכנים לשינויים ולפתח אסטרטגיות מגוונות להפקת הכנסה. כל שינוי, ולו הכי קטן, עשוי להשפיע על מקורות הכנסה אלה, גם אם נראה לנו שהם הכי יציבים ואין להם סיכוי להיפגע. לא סתם נאמר המשפט “לא לעולם חוסן”, ואי אפשר להניח ש”מחר השמש תזרח” (אם יש לכם קלישאות, דימויים ופניני חוכמה נוספות – תכתבו בתגובות).

  • בניית קהילה נאמנה ויצירת תוכן איכותי הם מפתחות חשובים למי שמכוונים להצלחה בטווח הארוך. במקרה של צ’רלסטון קרפטד זה בהחלט קרה, ועדיין על אף כל אלה, נראה שלא הצליחו לשחזר את ההצלחה שהייתה להם בעבר, טרם השינויים שביצעה גוגל.

  • רכישת מיומנויות יכולה לסייע ליוצרים להתמודד עם שינויים באלגוריתמים, אולם צריך לקחת בחשבון שמה שיודעים היום לא יהיה רלוונטי מחר.

מקורות

המאמר מתבסס על-סרטון שפרסמה Ahrefs, חברה מוכרת בתחום ה-SEO (אופטימיזציה למנועי חיפוש).

ומה לכם יש לומר בנדון?

מוזמנים לכתוב בתגובות, או לפרסם פוסט בקבוצות של “יוצרים תוכן” (פייסבוק | לינקדאין).

הרשמה לניוזלטר

תעקבו אחרינו

יש לנו ה-מ-ו-ן תכנים במיוחד בשבילכם, לרבות: חדשות ועידכונים, מאמרים מקצועיים, הצעות עבודה ליוצרי תוכן, שת”פים, הטבות ייחודיות, מידע על תחרויות ואירועים, ועוד.

קבוצת פייסבוק

קבוצת לינקדאין

ערוץ יוטיוב

עמוד פייסבוק

אינסטגרם

טיקטוק

טלגרם

ערוץ ווטסאפ

הרשמה לניוזלטר

יש לנו ה-מ-ו-ן תכנים במיוחד בשבילכם, לרבות: חדשות ועידכונים, מאמרים מקצועיים, הצעות עבודה ליוצרי תוכן, שת”פים, הטבות ייחודיות, מידע על תחרויות ואירועים, ועוד.

תעקבו אחרינו

קבוצת
פייסבוק

קבוצת
לינקדאין

ערוץ
יוטיוב

עמוד
פייסבוק

אינסטגרם

טיקטוק

טלגרם

ערוץ
ווטסאפ

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן